Calvin Ayre gir blanke i Panama Papers – avsløringene

Calvin Ayres - post 1Den eksentriske mangemilliardæren og playboyen Calvin Ayres fra Canada grunnla på begynnelsen av 90-tallet spillselskapet Bodog som var ett av de aller første nettbaserte spillseskapene som åpnet deres digitale dører. Nå er Calvin på rømmen fra amerikanske myndigheter etter at de omstridte Panama Papers-dokumentene for kort tid tilbake avdekket en rekke ulovlige virksomheter som har skjult deres respektive formuer i en rekke skatteparadiser og dermed har gjort seg skyldig i skattesvik.

Med god hjelp av de omstridte Panama Papers-dokumentene som ble lekket til en tysk avis, begynte myndighetene i USA for kort tid tilbake å intensiverte jakten på de skjulte milliardformuene som er plassert i skatteparadiser rundt om i verden. Dokumentene avdekker en rekke ulovlige virksomheter.

Det kunne i medier verden for kort tid tilbake leses noen utdrag fra de omstridte Panama Papers som ble offentliggjort for allmennheten. Dokumentene inneholder dokumentasjon som avslører hvordan både bedrifter og en rekke privatpersoner i flere år har gjemt unna flere milliarder i en rekke skatteparadiser verden over.

Panama Papers består totalt av 11,5 millioner dokumenter som spesifikt beskriver kundeforhold hos et Panama-styrt advokatselskap ved navn Mossack Fonseca. Her snakker vi om et tvilsomt advokatfirma som har tjent seg rike på å opprette selskaper i en rekke skatteparadiser og dermed har kunnet skjule alle opplysninger for myndighetene. På kundelisten finnes det også over 200 nordmenn i tillegg til de to store norske bankene DNB og Nordea Bank.

Grunnla nettspill-selskapet Bodog

Bilde fra Calvins Facebook-side

Det internasjonale konsortiet av undersøkende journalister (ICIJ) offentliggjorde dermed en massiv mengde søkbar informasjon som omfatter mer enn 200 000 selskaper som har blitt avdekket i Panama Papers-lekkasjen, og dette er angivelig bare begynnelsen på historien.

Det har blitt utvist stor interesse fra de amerikanske myndigheters side om å slå kloa i disse dokumentene. Ett av navnene som dukker opp helt øverst på listen er den eksentriske mangemilliardæren Calvin Ayre (54) fra Canada. Ayre grunnla som innledningsvis nevnt spillselskapet Bodog i 1992 som er ett av de aller første i sitt slag som kom ut på det nettbaserte markedet.

Da nettsiden til Bodog ble lansert i 2000, tok det helt av og omsetningen til selskapet passerte i løpet av 2005 utrolige 60 milliarder norske kroner.

Den nettbaserte gambling-populariteten opplevde en boom i 2007 i USA og da uttalte Ayre at selskapet hans hadde egenhendig omsatt for rundt 205 milliarder kroner i nettspill og at han selv satt igjen med en inntekt på rundt fem milliarder kroner – kun for det året.

Amerikanske myndigheter driver klappjakt på Ayre

Ayre ble i 2002 siktet for pengehvitvasking med opprinnelse fra ulovlig spillvirksomhet av myndighetene. De fleste former for nettspill er nemlig ulovlig i USA, og flesteparten av kundene til Bodogs var amerikanske statsborgere. Myndighetene stengte dermed også ned nettsiden til Bodog.

Etter dette har Ayre vært på rømmen fra de amerikanske myndigheter som driver klappjakt på han og hans likemenn. Hver eneste gang de har vært i nærheten av å få fatt i milliardformuen eller Ayre selv, har imidlertidig alle pengene blitt overført til et eller annet nytt skatteparadis et sted og dermed forsvunnet – igjen.

Blant disse sensitive dokumentene angivelig foreligger det også sterke bevis på en rekke av de hemmelige disposisjonene som Calvin og selskapet hans har foretatt seg gjennom årene. Dette er også årsaken til at han alltid har ligget foran myndighetene og har på den måten kunnet skjule milliardformuen sin, rapporterer NBC News.

Ayre – en eksentrisk og rik playboy

Men tror du Ayre bryr seg om dette? Neida, på Facebook-siden hans legger han fortløpende ut bilder og informasjon om hvor han er og hva han foretar seg i sitt kongerike.

For kort tid siden postet han: «Langhelg, Antigua-stil», på Facebook-siden hans. Her vises bildet av en glad Ayre, henslengt på en strandbar i godt selskap med lettkledde og vakre kvinner.

«Jeg valgte litt ekstra benplass på flyet hjem», postet han i forrige måned, med et bilde av seg selv ombord i privatflyet sitt, også her med en kvinne.

Ayre tar det med knusende ro på en eller annen strandbar et eller annet sted i Karibien når han ikke er ute og flyr med privatflyet sitt mellom noen de mange eiendommene han har både i Canada, Costa Rica og i Karibien.
Det som er problemet til amerikanske skattemyndigheter er at Ayre er en canadisk statsborger, og Canada har selv gjort det helt klart at de ikke har noen som helst plan om å utlevere ham til Amerika.

Flytter milliardformuen fra land til land

Hittil har myndighetene klart å beslaglegge rundt 500 millioner kroner av Ayres formue, men dette er angivelig bare toppen av isfjellet av det som myndighetene mener er ulovlige inntekter som kommer fra den tidligere spillemogulen som skal kartlegges og beslaglegges av amerikanske myndigheter.

Ayre har dessuten flyttet mesteparten av formuen sin mellom bankkontoer i en rekke land, alt fra Sveits til Panama og Cayman Island. Panama Papers-dokumentene har nå vist at Ayre også har benyttet seg av kontoer på De britiske jomfruøyene.

– Vi er veldig ivrige på å se hva disse dokumentene inneholder. All informasjon som kan hjelpe oss med å avdekke bankkontoer eller fond og investeringer av noe slag er interessante, uttalte en talsmann for de amerikanske myndigheter til NBC.

Calvin net pic 3

Søkelys på skatteparadisene

Men det er ikke bare Ayre som er i søkelyset. Flere hundre økonomiske rømlinger som de amerikanske myndighetene jakter på i dag, skal også sitte på store formuer som kommer fra ulovlig nettspill i innenfor USA.

Varsleren som lekket ut disse dokumentene til den tidligere nevnte tyske avisen, har uttalt at motivet med dette er å sette søkelys på hvor utbredt denne typen skattesvindel faktisk er, og at det utrolig nok ikke er direkte ulovlig.
I sitt manifest har varsleren sagt at vedkommende kan være villig til å samarbeide med politiet, og at tusenvis kan rettforfølges på grunnlag av Panama Papers-dokumentene, meldte NBC for kort tid siden.

Calvin Ayre tar det hele med knusende ro

På grunn av svikt i lovverket kan altså Calvin Ayre fremdeles fly tilsynelatende fritt rundt i det private jetflyet sitt mellom eiendommene han har både i Canada, Costa Rica og Karibien, og i mellomtiden oppdaterer han nettsiden sin Twitrer gladelig om sine hverdagslige gjøremål på Twitter og Facebook-siden hans, og det ser ikke ut til at noe kan ta fra denne eksentriske milliardæren nattesøvnen hans – verken en knusende artikkelen fra NBC sist mandag, de omstridte Panama Papers-dokumentene eller at mannen faktisk er en av de mest etterlyste personene i USA.

«Mesteparten av dette er rett og slett bare fiksjon som har sitt opphav fra ett spesielt selskap som min søster registrerte på meg for å skaffe seg et hus i Thailand», postet Ayre på Facebook i forrige uke.

Privacy Policy